Düdüklü tencere çeyiz listesine eklenmesi gereken önemli bir mutfak gerecidir nedeni ise düdüklü tencere ile her şeyi hazırlayabilirsiniz. Haşlanmış, buğulanmış ve aynı zamanda sebze, çorba kurubaklagil et yemekleri için zamandan ve emekten tasarruf sağlar. Çeyiz listesinde klasik ve kaliteli bir modele odaklanmak istiyorsanız araştırarak düdüklü tencere tercih edin. Biri çalıştırma ve diğeri tahliye için 2 ayarlı bir çalıştırma valfi ile donatılmış olup, optimum ısı dağılımını sağlayan 3 katmanlı bir tabana (çelik-alüminyum-çelik) sahip klasik tip düdüklü tencereler kullanımı en basit olan modellerdir. Her tür ocaklarda da kullanabilirsiniz ve ortalama 5 litre kapasiteye sahiptir. Bu mutfak aksesuarı sayesinde, geleneksel pişirmeye kıyasla yaklaşık üçte bir oranında daha kısa pişirme süreleri ile çok sağlıklı yiyecekler pişirme olanağına sahip olabilirsiniz. Düdüklü tencere seçiminde fiyata ek olarak farklı faktörleri de göz önünde bulundurarak ihtiyacınıza en uygun seçimi yapmalısınız. Detaylı inceleyecek olursak,
Düdüklü tencerenin hacmi litre olarak ölçülür ve aileyi oluşturan kişi sayısına göre seçilecek minimum 3 litre ile maksimum 12 arasında değişir;
Kulp tipini dikkate almak önemlidir. Kuşkusuz metal kulplu bir tencere tercih etmek daha doğru olur ya da gerçekten bir kaplama istiyorsak ısıya dayanıklı model tercih etmelisiniz. Ayrıca, bulaşık makinesinde zarar vermeden yıkanabilmesi için kulpların çıkarılabilir olduğundan emin olun.
Dikkate alınması gereken üçüncü, daha teknolojik unsur, kapağın tipi ve açılma mekanizmasıdır. Seçmek üzere olduğumuz düdüklü tencerenin kapağını kapatmanın veya açmanın basit ve kolay açılır olmasına dikkat etmelisiniz.
İki konumlu valfli bir model satın aldığınızdan emin olun, aslında bu durumda iki tür pişirme olanağınız olacak, biri buharı daha hızlı dışarı atmak ve daha hassas yiyecekleri pişirmek için ya da başka türlü, basınç ve buharı azaltarak çıkışta pişirme sürelerini kısaltır.
Buharın kaçmasını önleyen hava geçirmez şekilde kapatılmış bir kapakla donatılmış olan düdüklü tencere, biri buharı boşaltma zamanı geldiğinde devreye giren çalışma için ve diğeri devreye giren güvenlik için olmak üzere iki valfin varlığı ile karakterize edilir.
Normalde bir düdüklü tencerenin patlaması nadirdir: En yeni nesiller aslında yenilikçi güvenlik sistemleriyle donatılmıştır, önemli olan kaliteli ürünlere odaklanmak ve tabii ki bunları doğru kullanmayı bilmektir. İşlem çok basittir: düdüklü tencereyi pişirme sıvısıyla (su veya et suyu olabilir) doldurulur, içinde belirtilen maksimum seviyeyi aşmamaya dikkat ederek; kapak kapatılır. Tencere klasik düdük çalmaya başladığında, buharı dışarı vererek, pişirme süresini hesaplamanız yeterlidir. Bu basit kullanım hakkında bilgi sahibi iseniz listenize düdüklü tencereyi de ekleyebilirsiniz.